Kinderdiëtiek

Als ouder ervoor zorgen dat je kind elke dag zijn groentjes eet: geen kinderspel. Wat doe je als je kind continu zijn neus optrekt voor al wat gezond is? Kinderen zijn kieskeurig wat voeding betreft en staan niet te springen om nieuwe dingen te proeven.

Kinderen zetten we niet op dieet, zo leren we wat gezond is en wat niet. Zo kunnen ze hier later ook de vruchten van plukken. Een dieet doen we niet om twee redenen. Een kind zit volop in de groei, hierbij zijn natuurlijk alle voedingsstoffen welkom. Dit zo dat hij/zij goed kan blijven groeien. Vervolgens willen we hem/haar ook meteen weghouden van die dieetcultuur.

We leren je jongeman of jongedame alles over gezonde voeding en hoe ze ook zelfstandig een gezonde keuze kunnen maken. En dat allemaal zonder strenge regels zodat jouw oogappel nog steeds zorgeloos door het leven kan gaan.

Al wat tips voor een gezond en gelukkig kind.

  • Om kinderen evenwichtig te laten eten, moet je niet alleen letten op wat ze eten, maar ook op wanneer ze dat doen. Een goed eetpatroon en goede eetgewoontes zijn minstens even belangrijk. Een gezond eetpatroon betekent: 3 hoofdmaaltijden per dag, aangevuld met 2 à 3 (gezonde) tussendoortjes.
  • Laat je kind kiezen hoeveel het eet. Een kind weet heel goed wanneer het honger heeft, en wanneer het verzadigd is. Als je een kind verplicht om meer te eten dan gewenst, leer je het kind om zijn of haar verzadigingssignalen te negeren. Niet luisteren naar honger- en verzadigingssignalen kan leiden tot overgewicht.
  • Proeven: de eerste belangrijke stap van een nieuwe maaltijd. Kinderen hebben tijd nodig om te wennen een nieuwe smaken. Ze leren proeven zoals ze leren stappen of fietsen. Soms zijn er 10 of 15 proefpogingen nodig voor ze iets lusten. Maar hé, de volhouder wint.
  • Je kind dwingen om zijn bord leeg te eten heeft geen zin. Die strijd kan je niet winnen en leidt bovendien tot een negatieve sfeer aan tafel. Het beste wat je kan doen, is je kind stimuleren om te proeven, zonder verplichtingen op te leggen.