Voedingsadvies voor en na zwangerschap

Een gezonde levensstijl is natuurlijk belangrijk en al zeker als je in verwachting bent. Gezonde en gevarieerde voeding is zeer belangrijk voor je kleintje. Zo krijgt hij zeker al de nodige voedingstoffen binnen voor een goeie ontwikkeling en groei al van kleins af aan.

Aandachtspunten die je alvast mee kan nemen

  • Zo wordt sterk aanbevolen om dagelijks een supplement van 0,4 mg foliumzuur te nemen, vanaf het moment dat je stopt met contraceptie tot het einde van de derde maand van de zwangerschap.
  • Sommige voedingsmiddelen worden afgeraden wegens het gevaar op besmetting met bacteriën: rauw vlees en vis, gerookte vis, rauw ei, kazen op basis van rauwe melk. Rauwe groenten moeten goed gewassen worden.
  • Dranken en voedingsmiddelen met alcohol zijn volledig te vermijden.
  • Lever en producten op basis van lever worden afgeraden omdat ze veel vitamine A bevatten. Een te hoge inname hiervan verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen.

Ben je net bevallen en heb je wat moeite de combinatie van gezonde voeding en het nieuwe leven in huis. Of wil jij die extra kilootjes van de zwangerschap terug kwijt? Als je borstvoeding geeft is dit niet altijd even gemakkelijk, een dieet is dan ook afgeraden.

We zoeken samen naar een goede, haalbare manier om hieraan te werken.