Maag- en darmproblemen

The road to health is paved with good intestines!
― Sherry A. Rogers

De darmen zijn het tweede stel hersenen. Ze hebben dus veel te bepalen in je gezondheid en hoe je je voelt in je lijf.  Ondervindt u de laatste tijd rommeling, winderigheid, constipatie of net diarree? Neem gerust contact met mij op. Dan ga ik samen met jou door je voedingspatroon en onderzoeken we waar juist het probleem zou kunnen liggen. We zoeken hier naar eventuele intoleranties of proberen het FODMAP-dieet, tot we de oorzaak vinden.  We leggen als het ware de puzzelstukjes samen tot we een goeie puzzel vormen.

Het FODMAP-dieet wordt voorgeschreven voor mensen die gediagnosticeerd worden met het prikkelbaredarmsyndroom (IBS). Ook de termen ‘spastisch colon’, ‘spastische darm’ en ‘irritable bowel syndrome’ worden gebruikt. De meest voorkomende symptomen zijn: krampen, opgeblazen gevoel, ongemak in de buik met wisselend ontlastingspatroon en abnormale vorm van ontlasting.

Het FODMAP-dieet gebeurt in fasen. Wie het FODMAP-dieet wil of moet volgen, moet dat doen onder begeleiding van een erkend diëtist. Die zal je helpen doorheen de drie fases waaruit het dieet bestaat:

  1. Eliminatiefase: alle FODMAP-rijke voedingsmiddelen worden geschrapt gedurende 4 tot 8 weken.
  2. Herintroductiefase: de FODMAP-rijke voedingsmiddelen worden geleidelijk aan en per groep herintroduceerd en de persoonlijke triggers en tolerantiegrenzen worden onderzocht. Deze fase duurt minimaal 8 tot 12 weken.
  3. Stabilisatiefase: De persoonlijke FODMAP-triggers worden geëlimineerd, rekening houdend met de eigen tolerantieniveaus.